TANNLAB - fremstilling - rådgivning - formidling
ForsidenTANNLABTANNLAB FormidlingTANNLAB NetthandelProdukterKurs og aktiviteterNyheterTa kontakt
Siste nyhetsbrev
Nyheter


NYHETER

Nå kan du bestille den anerkjente søvnapnéskinnen Narval CC™ fra TANNLAB

Narval CC™ er en CAD CAM fremstilt søvnapnéskinne for behandling av obstruktiv søvnapné og snorking.

Vi er stolte av at ResMed har valgt TANNLAB som sertifisert Dental Laboratory Partner for deres Narval CC søvnapné skinne i Norge. Hver Narval CC skinne er spesiallaget med bruk av CAD CAM teknologi for å sikre en høy grad av pasientkomfort. Resultatet er en diskré, komfortabel, effektiv løsning, som er klinisk dokumentert å redusere symptomene på søvnapné og forbedre livskvalitet.

TANNLAB mottar din ordre og kvalitetssikrer fremstillingen. Du tar enten et intraoralt scan (IOS) eller et konvensjonelt avtrykk, samt et indeks med en George Gauge gaffel. Vi sender digital fil til Lyon i Frankrike hvor skinnen blir additivt fremstilt i et FDA godkjent og patentert polyamid materiale. Skinnen blir deretter kontrollert hos oss på lab og videresendt til deg.

Fordelene er mange med en Narval CC polyamid søvnapnéskinne fra ResMed/TANNLAB

• Digital fremstilling, øker presisjonen og reduserer omfanget av feil
• Tynn og smekker, maksimal komfort
• Nylige studier viser at pasienter bruker Narval CC 6.7 t/per natt og 6.6 netter/per uke
• Varig og fleksibel, knekker ikke og enkel justering av underkjevens fremskutte stilling
• Hygienisk, lukter eller misfarges ikke
• Utnytter potensialet som ligger i din intraorale skanner og en digital arbeidsflyt
• TANNLAB tilbyr lokal kompetanse og veiledning
• Klinisk dokumentasjon fra en verdensledende leverandør av respirasjonshjelpemidler

Ta kontakt med ResMed ved Harald Dragsund, 92860135 eller TANNLAB ved Monika Thorp, 98257063. Vi vil sende deg ordresedler, adresselapper og svare på spørsmål. Se også hjemmesiden til Narval for mer informasjon.

Se også hjemmesiden til Narval for mer informasjon.

(Juni 2016)

Diamanter og polerere for zirkonia og litiumdisilikat

Vi vet at det kan være krevende å få høyglanspolert zirkonia- eller IPS e.max overflaten etter en justering. Nå har Plandent fremskaffet et «Cut, Finish and Polish» sett fra Komet med diamanter og polerere. Diamantene egner seg også for fjerning og trepanering av kroner. Ta kontakt med tannlege Gunn Hege Ness hos Plandent, 91241620, hvis du har spørsmål. På netthandelen PlanNET, artikkelnummer MD161512. Plandent Netthandel.

Endelig, rimelige fullkeramiske kroner til deg med intraoral scanner

Vi tilbyr deg nå fullkontur zirkonia- og IPS e.max CAD kroner til både fordelaktig pris og kort leveringstid.
Dette kan vi fordi ditt intraorale scan gjør at vi kan fremstille en krone modellfritt og med høy presisjon.
Du vil få en særdeles veltilpasset estetisk tannerstatning, raskt og rimelig.

Zirkonia maleteknikk IOS kr.1700.- 7 leveringsdager.
IPS e.max CAD maleteknikk IOS kr.1800.- 5 leveringsdager.

Vi tar i mot alle typer filer. Du kobler deg til vår 3Shape Communicate på scanning@tannlab.no eller ta kontakt med laboratoriesjef Martin Kleven, 98257061.

Har du ikke scanner tar du kontakt med Plandent og ber om en demonstrasjon og et godt tilbud.
Ring produktspesialist CAD CAM Carl-Andreas Eriksen på 91538551 eller e-post, carl-andreas.eriksen@plandent.no

Vi søker ny medarbeider til vår CAD CAM avdeling

Etterspørselen etter digitale løsninger øker og vi jobber stadig med å utvikle nye produkter og tjenester.
Vårt samarbeidet med Plandent har forsterket dette.
Vi opplever vekst innen flere områder, som intraorale scan av implantatkasus, keramiske fullkroner og diagnostiske behandlingsforslag, for å nevne noe.

(Februar 2016)

På tide å bytte ut den gamle MK –kronen?
«JA» er vår påstand, fordi det nå har kommet en ny og forbedret utgave at zirkonia materialet som kan erstatte MK kronens indikasjoner. Fordelene med det nye DD cubeX2 (Cube) er flere; estetikken er på høyde med IPS e.max, ingen keramfrakturer eller «chipping» av cusper. Og en zirkonia krone gir ingen mørke kanter ved gingiva. Dermed behøver ikke prepareringsgrensen legges subgingivalt, og materialet er langt mer biokompatibelt enn MK – kronen.
Cube zirkonia er et monolittisk materiale som kombinerer høy bruddstyrke, over 720 MPa, og god estetikk. Vi har valgt en seriøs leverandør som produserer zirkonia av høy kvalitet gjennom en meget omfattende produksjonsprosess. Cube zirkonia er derfor en av markedets mest homogene materialer, og den høye kvaliteten gir utslag i både forbedret styrke, perfekt passform og naturlig estetikk. For mer informasjon kan du klikke på linken her
eller ta kontakt med laboratoriesjef Martin Kleven, 98257061.

(Mars 2016)

TANNLAB-gruppen, en del av Plandent

Vi har gleden av å offentligjøre at TANNLAB og TANNLAB Formidling blir en del av Plandent.
Tidligere denne uken ble det enighet om at Plandent kjøper begge selskapene for å kunne utvikle et unikt dentalt miljø som tilbyr tannlegen ett sted å henvende seg.

Vi etablerer det mest omfattende dentale tilbudet til det norske markedet
Målet er å gjøre den kliniske hverdagen så profesjonell og forutsigbar som mulig ved å integrere dentalt utstyr, forbruksvarer, programvare og ikke minst oral protetikk, i ett miljø.
Den digitale utviklingen går raskt innen tannbehandling og samarbeidet mellom tannlege og tanntekniker endres. Nye materialer og digitale teknikker gjør at tannteknikeren også får rollen som rådgiver og veileder, i tillegg til produsent. Denne kompetansen og disse produktene vil Plandent tilby sine kunder ved å etablere forretningsområdet Protetikk. Gjennom å slå selskapene sammen, vil vi kunne lede an i den digitale utviklingen på en helt annen måte enn selskapene hver for seg.

Sammen med Plandents mange avdelinger vil vi utvikle et komplett sett av tjenester og produkter
Med kompetente medarbeidere vil vi utnytte potensialet som ligger i den digitale arbeidsflyten. Vårt mål er å lage en sømløs og effektiv løsning til beste for pasienten og en sunn klinikkdrift for både allmennpraktikere og spesialister. Med Planmecas innovative utviklere på utstyrssiden, unike programvareskapere og Plandents velrennomerte servicenett vil vi skape noe helt nytt. Med Opus Systemer i samme eierstruktur kan dette bli veldig spennende.

Din kontakt og relasjon med TANNLAB og TANNLAB Formidling vil være som før
Begge selskapene vil være selvstendige, men vil være knyttet til Plandent som et eget forretningsområde. Du vil møte de samme menneskene og oppleve den samme tette dialogen. TANNLAB Formidling vil som før tilby protetikk fra vår årelange kinesiske samarbeidspartner, Sunrise Dental Laboratory.

For ytterligere spørsmål kontakt
Morten Waarli, direktør for protetikk i Plandent og daglig leder i TANNLAB og TANNLAB Formidling, morten.waarli@tannlab.no tel 982 57 065.
(Februar 2016)

Endelig, vi printer digitale modeller på laboratoriet!

3D modellen har vært det manglende leddet når det gjelder en sømløs digital fremstilling. Frem til i dag har vi vært nødt til å kjøpe digitale modeller fra utlandet, med alt det kan innebære av komplikasjoner og merkostnader. Vi er derfor stolt av å være først i Norge som tilbyr dette lokalt fremstilt. Vi ser det som et viktig skritt mot en fullstendig digital hverdag og er sikre på at høy kvalitet og økte indikasjonsområder, når nye materialer blir introdusert, vil være en fordel for oss alle.

Når vi mottar intraorale avtrykk og designer digitalt, produserer vi nå raskt presise modeller fra din digitale fil. Enten du jobber med TRIOS, Cerec, PlanScan, iTero eller 3M IOS. Selvfølgelig skanner vi mer enn gjerne ditt analoge avtrykk, for deretter å designe digitalt.

Det intraorale avtrykket kan brukes ved flere indikasjoner enn en singel krone. Ønsker du en studiemodell, eller en diagnostisk oppvoksning kan vi digitalt designe etter pasientens ønsker. Deretter printer vi modellen med den nye situasjonen og leverer en copyplastskinne for fremstilling av en temporær løsning. Noen ganger er det ikke nødvendig med en modell. Der hvor vi kan lage en monolittisk krone eller bro, er hele arbeidsprosessen digitalt.

Du kan også ta intraorale avtrykk på implantater med egne scanbodys og vår modellprinter fremstiller en modell hvor implantatanalogen passer helt eksakt. Distanse og krone blir samtidig designet og fremstilt digitalt. Modellen printer vi for å kunne brenne porselen på kjernematerialet i estetisk sone.

Ring oss, så kobler vi oss opp mot din intraorale skanner. Ønsker du mer informasjon eller vil prøve digitale avtrykk kan vi besøke deg på din klinikk. Vi samarbeider med flere leverandører av de mest brukte intraorale skannere og kan tilby deg gode priser.

Du vil bli overrasket over mulighetene som nå byr seg med et intraoralt avtrykk.
(Oktober 2015)

Laboratoriet i P40 «digitaliseres»
I sommer bygger vi om laboratoriet for å kunne optimalisere våre produksjonsprosesser. Etter 10 år med en planløsning som var egnet for tradisjonell tannteknisk drift, ser vi at tiden er moden for endring og tilpasning til vår nye hverdag. Digitale arbeidsstasjoner med plass for skanning og design på skjerm, kommunikasjon digitalt med dere og bearbeiding av intraorale avtrykk. Vi tilbyr 3D modell av ditt digitale avtrykk, hvis du ikke ønsker en monolittisk krone, modellfri! Vi kan også ta i mot intraorale avtrykk av implantatkasus.

Additive manufactoring - en liten kommentar om digitale trender
Valget av additiv fremstilling øker innen CAD CAM og grunner er blant annet høyere presisjon, nye spennende materialer, utvidet kapasitet, bredere design muligheter og mindre materialbruk.
Både metall og plast kan printes og 3D modellen vi tilbyr er en printet versjon. I nærmeste framtid forventer vi å kunne tilby deg printede midlertidig kroner og broer.

Husk å varsle oss hvis pasienten din er kjent smittebærer!
Det er økende forekomst av antibiotikaresistens og vi minner om smittevernrutinene. I tillegg til desinfisering på klinikk, ber vi om at dere merker arbeidet slik at vi kan iverksette tiltak før vi pakker opp. Dette gjelder spesielt pasienter med HIV, hepatitt B og hepatitt C virus. Vi ber dere desinfisere avtrykkene på klinikk for å ivareta sikkerheten til bud og speditører som er i kontakt med arbeidet.
(Juni 2015)

Inntrykk og nyheter fra IDS Køln 2015

IDS – verdens ledende dentalmesse
Nok engang ble rekorder slått! 138 500 besøkende møtte 2201 utstillere i 11 utstillingsetasjer, fordelt på 5 haller! Enorme dimensjoner som gir et førsteinntrykk av at dentalbransjen fortsatt kan være i vekst og at for flere av aktørene går handelen meget godt.

Større aktører, økt digitalisering
De store selskapene er blitt enda større, blant annet ved oppkjøp av konkurrenter, både for å oppnå økt markedsandel, men også for å komme inn på nye produktområder. Mange søker også markedsandeler i deler av verden med mye mennesker og kjøpekraft og Europa kan synes å ha blitt litt mindre interessant.
Spissformulert kan vi si at alt dreier seg om digitalisering. Egentlig en speiling av den utviklingen vi ellers opplever, enten det gjelder informasjonsteknologi eller bank- og finanstjenester. Ny teknologi gjør at repeterende oppgaver og produkter kan digitaliseres, og vi ser jo allerede gode dentale resultat av det.

Digitalisering og utvikling av nye materialer er spennende. Mye dreier seg som om å kunne fremstille estetiske tannerstatninger i en monolittisk form, på basis av et digitalt avtrykk, modellfritt og raskt. Enten det skjer chairside, hos industrien eller på laboratoriet. Forbedringer av materialer til estetiske monolittiske Zirkonia kroner (FCZ- full contur zirconia) er derfor i rask utvikling.

Utvalgte nyheter
Vi vil nevne kort noen nyheter vi festet oss ved og inviterer deg til å ta kontakt med Martin (98257061) eller Marianne (98257064) hvis du vil vite mer.

Zirkonia blanks kommer nå innfarget i graderte lag som gjør at estetikken blir så bra at kronetypen kan brukes i alle posisjoner, dog kreves øvelse og erfaring. Straumann Vario-base kommer med mange nye plattformer, for broer og også for fremstilling med Sirona Cerec. Ti-base løsninger fra Dynamic Abutment Solutions tilbys til flere implantat koblinger, også Astra EV. IPS e.max kommer med to nye ingots. Den ene er Medium Translucency (MT) som skal fylle rommet mellom High Translucency (HT) og Low Translucency (LT) og gjør at vi kan lage estetiske fullkroner uten at det blir grått. Den andre nyheten er IPS e.max Multi som gir den monolittiske kronen enda bedre estetikk. 3Shape kommer med TRIOS som tar det digitale avtrykket til «TESLA insane speed», og 3D printede modellerer er nå tilgjengelig, fra alle digitale avtrykk, også for implantatkasus.

3D printing
Printing, den additive fremstillingsprosessen, kommer til å ta over markedet for digital fremstilling. Å frese, en subtraktiv prosess, tar for lang tid, materialer går til spille, for mye verktøy kreves og fresing gir ikke på langt nær så stor designfrihet som den additive prosessen. Rykter i Køln sier at vi innen fem år kan printe Zirkonia tannen. Når det gjelder godkjente materialer for printing av stabiliseringsskinner er det per i dag ingen på markedet, men mange produsenter viser frem prototyper, og dette gir en veiviser. Vi venter spent.

Gå digitalt
Vårt tips til deg er: Følg med på hva som utvikles av ny teknologi, digitale produkter og teknikker. Vi inviterer deg til å benytte TANNLAB som din partner for rådgivning, design og produksjon. Vi ønsker å være i front og bidra til at du lykkes.
(Mars 2015)

TANNLAB-dagen 2015 med Penthouse Playboys!

TANNLAB-dagen arrangeres i år torsdag 5. februar. Vi vil i år ta for oss skinner brukt som behandlingsform. Forelesere i år er Carl Hjortsjø postdoktor, Erik Saxegaard førsteamanuensis, dr. odont. og Keyvan Keshtkar instruktørtannlege.

Sett av ettermiddagen og kvelden den 5. februar. Ta gjerne med deg en kollega eller andre på klinikken som du tror kan ha glede av en kveld med god mat og drikke, fantastisk underholdning og foredrag av ypperste klasse! Påmelding skjer gjennom vår nettside, www.tannlab.no. Har du spørsmål tar du kontakt med oss.

IDS - International Dental Show 2015 Köln
IDS er verdens største messe for dentalt utstyr og materialer. Den avholdes annet hvert år i Köln. I 2013 var det over 2.000 utstillere som deltok og mer enn 125.000 besøkte messen i løpet av 5 dager. Forventingene til IDS 2015 er stor. Trenden er klar, det er flere og flere utstillere som viser utstyr, teknikker og materialer tilpasset digital fremstilling. Vi er veldig spent på om det kommer nye materialer som vil endre vår fremstilling av skinner og ikke minst nye materialer som gir oss mulighet for å lage enda mer estetiske monolittiske kroner.

I forbindelse med Nordental i høst loddet vi ut en reise med opphold og deltakelse på neste års IDS. Det er gledelig å meddele at tannlege Christine Dæhli Oppedal var den heldige vinner. Hun reiser sammen med oss til Köln og vi får to spennende dager på messen.

Sjekk IDS Köln 2015 og vurder om det er noe for deg. Messen foregår fra 10.-14. mars.

Vestlandsmøtet
Vi vil også i år delta og ha stand på Vestlandsmøtet i Bergen fra 9.-10. januar.
(Desember 2014)

Mk kronen på vei ut?
Siden introduksjonen av metall-keramikk på femtitallet har Mk vært det vanligste produktet for de fleste laboratorier. Helt frem til 2005 var så mye som 83% av krone-bro arbeidene Mk. Så kom metallfrie materialer og ny teknologi, og vi ser at det nærmer seg et vendepunkt. I en survey gjort av Lab Management Today i 2013 var så mye som 45% av krone-bro arbeidene metallfrie. Dette er tall fra USA og som kjent er vi nordmenn ikke så langt etter. Hos TANNLAB er det så vidt litt overvekt av Mk, men ny teknologi har tatt over. Vi støper så og si kun konuser, konuskroner og rotkapper. Over 90% av Mk skjelettene er digitalt fremstilt. I disse dager tar vi i bruk vår fjerde scanner og vår andre fresemaskin, på avdelingen for Design/konstruksjon.

TANNLAB – nå SomnoMed Service lab, i nærheten av deg!
1. oktober i år startet vi samarbeid med SomnoMed og Hilde Fossum, SomnoMed Country Manager Norway. Det er derfor gledelig å kunne tilby deg SomnoDent søvnapnéskinner, samt service knyttet til SomnoMeds produkter. Vi vil ta imot dine avtrykk, fremstille modeller og kvalitetssikre forsendelsen til Manila, samt gjøre mottakskontroll før vi sender skinnen tilbake til deg. Du er velkommen til å ta kontakt med Karin, Martin, Berit eller Marianne hvis du har spørsmål.
Si ifra hvis du trenger adresselapper og ordresedler.

TANNLAB tilbyr estetiske skrudde løsninger, både i metall og keramikk!
Nå kan vi fremstille implantatprotetikk på lab med estetiske skrudde løsninger, både i metall og keramikk. Estetiske fordi vi kan plassere skruehullet der det helst bør være, skrudde fordi det unike Dynamic Abutment skrujernet gir mulighet for vinkling opp mot 30°. Skrufatningen har stor kontaktflate og avrundet form, og gir perfekt kraftoverføring og dermed mindre slitasje.

Den keramiske løsningen er en keramisk krone, sementert til en gul titan base. Vi mener at titan baser gir en unik kobling mellom implantat og protetikk. Koblingen er ikke kontaminert og den gir optimal passform. Biologisk er titan mot titan å foretrekke og skrudd protetikk med titan base gir deg full kontroll med sementoverskuddet. Ring Martin eller Marianne, og ta en titt på vår Netthandel der du vil kunne lese mer om dette unike skrujernet, skruene og komponent alternativene.
(Oktober 2014)

Vi vet du helst vil skru!
Fordi du ønsker å kunne utføre reparasjoner, unngå sementoverskudd som du ikke får fjernet og du vil sikre at pasienten din får en implantatretinert tannerstatning som holder over tid.

I mange år var vi overlatt til kirurgens evne til å utnytte den situasjonen som var tilgjengelig. Det syntes umulig å få implantatet i en posisjon hvor det ga optimal estetisk protetikk. Det var ofte ikke mulig å skru, skruekanalen kom ut incisalt eller i en annen ugunstig posisjon. Så kom Cara I-Bridge 2, med buet skruekanal og en patentert skruefatning. Oh, glede. Broene ble skrudd, med skruehullene der det var ønsket. I dag, 7 år etter, er vi i den unike situasjon at vi har mange flere nye muligheter, både for broer og single kroner. Men disse mulighetene skaper noen nye utfordringer. Vi kan med hjelp av ulike skruefatninger vinkle skruekanalen for å unngå uønsket utgang for skruen. Cara I-Bridge er nevnt, og nå, for singel tann, I-Butment. I våres kom Dentsply Implants ISUS med ASA (angled screw acsess), Createch (eiet gjennom datterselskap av Straumann), Angulated screw, Nobel Biocare med ASC for singeltann (anglulated screw channel) og Dynamic Abutment Solutions, som leverer skruer for vinkling til mange systemer, forøvrig en spansk produsent som samarbeider med Dentsply ISUS.

Disse produktene gir oss muligheter til å skru både broer og single kroner, i zirkonia, titan eller CoCr. Men hva er utfordringen? Jo, vi må bruke 4 - fire – forskjellige skrujern for å kunne benytte alle disse vinklede systemene, i tillegg til de andre rette versjonene, og utfordringen er å holde orden på alt. Eller helt presist, få journalført eksakt hvilken skrue som er benyttet. Vi tilbyr alle disse systemene fordi vi mener det er til pasientens beste. Vår bekymring er knyttet til hvordan vi og dere blir utfordret på kravet til å dokumentere hvilke skruer som er levert. Her kjenner vi vårt ansvar. Vi vil etter beste evne informere deg om hvilken skrue som er benyttet, hva skruen skal torques med og med hvilket skrujern. Likevel er det du som har ansvaret og som ofte skal levere en pasient tilbake til en henviser. Vi inviterer deg til dialog rundt hva og hvordan du ønsker det.
(Juni 2014)

Er det du som bestemmer?
Har du tenkt på at din tanntekniker kan styre valget av protetisk løsning?
Har du reflektert over hva som ligger til grunn for det valget?

Vi mener at du skal bestemme. Derfor bruker vi mye tid på å informere deg om valgmulighetene. Det er du som har ansvaret overfor pasient, og det er du som har kunnskap om helheten. Vi skal gi deg den informasjonen du trenger for å kunne velge rett, og vi er ansvarlige for at det produktet vi leverer er som forventet.

Vi blir ofte spurt om å delta med testing av ny teknologi, nye produkter og materialer; og vi sier ja takk, fordi tannteknisk produksjon er i en omfattende endring. Vi må endre vår kompetanse. Når universitetsmiljøene, industrien eller leverandørene henvender seg prioriterer vi å bruke tid på dette utviklingsarbeidet.

Vi deltar i følgende prosjekter for tiden:

  • UiO, guided kirurgi med Straumann GonyX.

  • UiB, sintrede vrs freste CoCr skjelett.

  • NDD, Sintron et patentert CoCr materiale som freses og deretter sintres.

  • Dentsply Implants Atlantis, digitale avtrykk for distanser og Atlantis ISUS ASA (angeled screw Access) broer.

  • Dentsply Implants/UiO, guided kirurgi.

Gjennom årene har det blitt mange prosjekter. Mange viktige avklaringer har kommet ut av det, og avklaringene kommer dere kunder tilgode. Som helsearbeidere er det pasientens beste som styrer. Vi har derfor valgt å ha et bredt spekter av produkter å tilby deg fra våre fem CAD CAM systemer: 3Shape, Straumann Cares, Sirona InLab, NobelProcera og Amann Girrbach Ceramill. Vi har også system for å ta imot digitale avtrykk for eksempel fra Trios, iTero og Cerec.

Det betyr at du kan få det du ønsker, og våre råd er ikke styrt av våre behov. Vi mener at dette skiller oss fra andre laboratorier som ofte velger ett system og tilbyr og argumenterer kun for det. Vårt mål er at du skal være sikker på at når du samarbeider med oss vil du få løsningsforslag som er styrt av pasientens behov og vitenskapelige anbefalinger, samt erfaringer vi har gjort oss gjennom 30 år.

Å tilby produkter fra fem CAD CAM systemer er mindre effektivt og mye mer resursskrevende enn å arbeide med ett system. Vi mener likevel at en moderne tannteknisk partner må kunne levere alt. Våre produkter er fremstilt hos oss og hos profesjonelle produsenter som gjør at du til enhver tid skal få tilbud om den protetikken som er best for din pasient.
(Mars 2014)

TANNLAB-dagen 2014 med deLillos!
TANNLAB feier 30-års jubileum på TANNLAB-dagen torsdag 6. februar. Vi vil i år ta for oss utfordringer ved implantatbehandling. Forelesere i år er Arild Mo, spesialist i oral protetikk og Heming Olsen-Bergem, Spesialist oral kirurgi og oral medisin, Karin Børsum, spesialist i periodonti, og Marianne Heian, tanntekniker og fagansvarlig TANNLAB.

Som alltid, vær rask med påmeldingen da vi ved tidligere arrangement har måttet operere med venteliste. Sett av ettermiddagen og kvelden den 6. februar. Gled deg til god mat og drikke, samt fantastisk underholdning!

DentLab Manager - Elektronisk pasientjournal for tannteknikk.
Fra 1. januar 2014 tar vi i bruk et spesialtilpasset dataprogram, DentLab Manager, utviklet for tanntekniske laboratorier etter en kravspesifikasjon som sikrer at vi driver tannteknisk produksjon etter norsk lov. Systemet ivaretar krav til sporbarhet, avviksregistrering og pasient konfidensialitet, basert på forskrifter fra Helse- og omsorgsdepartementet og Norm for informasjonssikkerhet. I tillegg er programvaren tilpasset en del bransjespesifikke ønsker, som styring av prosesser, produksjonsplanlegging og ”farvel til gule lapper”.

Du vil se endringen på leveringsbilaget, hvor arbeidets art og hvilke materialer som er benyttet vil fremgå tydelig. Vår elektroniske journal vil også gi oss enkelt mulighet til å hente frem historikk når du måtte trenge det.

Ny medarbeider TANNLAB Formidling
Vi får ny medarbeider i TANNLAB Formidling 1. januar. Tanntekniker Berit Aune kommer fra Tann-Tech, og har spesialisert seg innen metallarbeid, store implantatkonstruksjoner, kombinasjonsarbeider og konuskroner. Hun er imidlertid godt kjent på huset da hun tidligere jobbet hos oss i mer enn 8 år. Vi ser frem til at hun skal være med på å utvikle TANNLAB Formidling videre.

Vestlandsmøtet
TANNLAB vil i år også delta og ha stand på Vestlandsmøtet i Bergen fra 10.-11. januar.
(Desember 2013)

Fullkrone Zirkonia kr. 1950.- Mk krone CoCr kr. 2095.- e.max CAD kr. 2195.-.
Vi bruker CAD CAM teknologi og nye materialer og kan derfor tilby deg protetikk med meget høy kvalitet, til gunstige priser. Ved fremstilling lokalt på laboratoriet har vi kontrollen og kan effektivt produsere for eksempel helkeramiske kroner og individuelle hybrid distanser (Zi. distanse med titan base). Vi har valgt å endre vår kompetanse og våre fremstillingsteknikker for å kunne tilby deg protetikk som både gagner pasienten og deg, i form av bedre passform, mer estetiske materialer og lavere priser. Vår fordel er høyere effektivitet, færre kvalitetskostnader og en mer forutsigbar produksjon. Ring og snakk med Martin eller Marianne. Hvis du ikke har mottatt vår nye prisliste bestiller du den på www.tannlab.no/kontakt.

Prisgunstige CAD CAM produkter også fra Hong Kong
Gjennom vår samarbeidspartner leverer vi Mk krone CoCr til kr. 890.-, IPS e.max CAD til kr. 1245.-fullkrone Zirkonia til kr. 1445.-. Kontrollert og kvalitetssikret av TANNLAB.

En ny generasjon glasskeramikk fra VITA OG DEGUDENT – Zirkonia litium silikat, ZLS
VITA Suprinity og Degudent CELTRA er navnene på de nye zirkonia forsterkede litium silikat produktene som nå lanseres i høst. Begge ble vist i år i Köln på IDS. Materialet tåler stor belastning, er enkelt å bearbeide og har utmerkede estetiske kvaliteter. På Nordental vil du kunne se VITA Suprinity hos Jacobsen Dental og vi vil kunne levere VITA Suprinity protetikk til deg i løpet av november måned. Les mer på VITA og DEGUDENTs hjemmesider om egenskaper og indikasjonsområder. Vi tror zirkonia litium silikat, ZLS, kan bli ditt førstevalg ved keramiske tannerstatninger. ZLS kan vi frese i vår Sirona InLab fres og tilby deg til samme pris som e.max CAD, kr. 2195.-. Du kan benytte både digitale- eller konvensjonelle avtrykk.
(Oktober 2013)

TANNLAB utvider med CAD CAM inLab fra Sirona
TANNLAB har valgt å investere i Sironas inLab CAD CAM løsning. Dette er et viktig skritt for oss videre i den teknologiske utviklingen, og det gir deg som kunde bedre mulighet for å sende digitale filer fra din oralskanner. Vi kan ta imot filer fra alle fire Sironas oralskannere via nettverket Sirona Connect. I tillegg kan vi motta filer fra alle åpne skannere som produserer STL-filer, som Trios (3shape), Lava Chairside Oral Skanner og iTero (Cadent). Vi har allerede god erfaring med fremstilling av protetikk på grunnlag av digitale filer fra Trios og iTero oralskannere, og utvider nå med mulighet for å produsere protetikken i våre egne lokaler.

Med inLab CAD CAM systemet er det mulig å produsere estetiske kroner, broer, innlegg og fasetter i forskjellige keramiske materialer uten fremstilling av modell på laboratoriet. Materialspekteret er stort, og vi kan blant annet levere IPS e.Max (litiumdisilikat), IPS Empress (leusitforsterket glasskeram), translusent fullkrone i zirkonia, Lava Ultimate(zirkonia/kompositt) ), feltspat (glasskeram) og PMMA (temporære kroner/broer). Leveringstiden bestemmer du, vi kan levere ferdig krone dagen etter vi har mottatt den digitale filen.

Systemet gir i tillegg mulighet for fremstilling av modell på grunnlag av den digitale filen dersom vi skulle ha behov for det. Dermed kan vi levere kroner og broer med kjernemateriale i CrCo, zirkonia, alumina og titan.

Vi kan også fremstille distanser i zirkonia med titankobling til implantatet. Dette minimerer faren for fraktur, samtidig som du får en optimal estetisk løsning. Dersom du heller foretrekker konvensjonell avtrykksteknikk, skanner vi modell eller avtrykk og tilbyr deg de samme produktene.

Utstyret er på plass i løpet av august, og vi skal være produksjonsklare fra 1. september. Har du spørsmål, ta kontakt med Marianne eller Martin for mer informasjon, eventuelt kan du lese mer på www.sirona.com.
(Juni 2013)

IDS 2013 i Köln
Hvis man ikke kjenner fortiden forstår man ikke fremtiden, sies det. Etter besøk på det 35. Internasjonale Dental Show synes det som om det kan være de forløsende ord. Det kan hjelpe å se bakover for å kunne tolke inntrykkene. Trenden er krystallklar, det er flere og flere utstillere rubrisert under digitalisering og færre og færre f.eks. under støping og avtrykksmaterialer. Men de er der, og det er vel kanskje hovedinntrykket, de er der fordi endringene ikke skjer så fort som mange hadde trodd eller villet. Antall produsenter og leverandører innen digitale teknikker øker innenfor alle disipliner, ikke minst for diagnostisering og implantatbehandling. Systemer for digitale avtrykk er videre utviklet og er nå et alternativ ved fremstilling av onlays, kroner og broer, og single implantatkroner. TANNLAB har god erfaring med denne teknikken og tar i mot alle typer filer. Det kommer nye krone/bro materialer som zirkonia forsterket glasskeramer, frest sintret NP legeringer, termoplastisk polymer (PEEK) og resin keramer. Disse materialene, sammen med zirkonia, øker aktualiteten av monolittiske kroner og broer. Köln messen består av 5 bygg med til sammen 11 etasjer, det er kolossale dimensjoner. Vårt lille besøk er selvfølgelig farget av hva vi så etter. Neste gang, i 2015, oppfordrer vi dere til å ta turen til et vårlig Köln med sosialt og faglig utbytte.
(Mars 2013)

TANNLAB-dagen 2013
Årets TANNLAB-dag arrangeres på BALLROOM 6. februar! Vi vil i år ta for oss komplikasjoner innen protetisk tannbehandling, som ofte resulterer i kvalitetsrelaterte kostnader ingen av oss har råd til. Pasientens forventinger er høye, og behandlingsresultatet bør være vellykket, også over tid. Komplikasjoner innen implantatkirurgi og implantatprotetikk, utfordringer ved konvensjonell avtrykksteknikk og generelle protetiske komplikasjoner blir eksemplifisert gjennom kasus fra hverdagen. Forelesere i år er Harald Nesse, overtannlege, spesialist i oral protetikk, UiB, Bjørn-K. Brevik, tannlege og lege, spesialist i kjevekirurgi og munnhulesykdommer og Geir W Stene-Johansen, tannlege, spesialist i oral protetikk.

Årets musikalske innslag står Hans Orkester med solistene Reidun Sæther og Knut Anders Sørum for. De kommer for å gi oss en forrykende konsert med kjente låter og slagere. Hans Aaseth er kjent som kapellmester, gitarist, låtskriver, arrangør og leder sitt eget band Hans Orkester. Reidun Sæther er kjent som ”norges største stemme” og har hatt hovedroller i blant annet Queens We will rock you og Monty Pythons Spamelot. Knut Anders Sørum representerte Norge under Eurovision Song Contest 2004 i Istanbul. Han har også vært den mannlige vokalisten i Skal vi danse på TV 2.

Kvalitetssikring av tanntekniske laboratorier
TANNLAB har alltid vært aktiv i kvalitetssikringsarbeid. Laboratoriet ble som kjent sertifisert i 1997 som første tanntekniske laboratorium i Norden. TANNLAB er i dag også aktiv i annet kvalitetsarbeid da Morten Waarli igjen er engasjert som foreleser i kvalitetsledelse ved Tannteknikerutdanningen på Høyskolen i Oslo. Han har også vært engasjert av Norges Tannteknikerforbund til å holde kurs i kvalitetssystemer for tannteknisk bransje.

Vestlandsmøtet og Januarkurs
TANNLAB vil i år delta og ha stand på Vestlandsmøte i Bergen fra 3.-5. januar og på NTF´s Januarkurs 14.-17. januar. Du er velkommen til å besøke oss på vår stand.
(Desember 2012)

Dental global industri – utvidet produktspekter for norske tannleger
For over tyve år siden ble Procera kronen introdusert på det svenske markedet. Nobelbiocare hadde ved hjelp av en kontaktscanner klart å utvikle et system som produserte keramiske kapper industrielt. Det var også noen pionerer i Norge som tilbød pasienter særdeles estetiske tannerstatninger. Utviklingen gikk ganske sakte de første årene etter lansering, men i dag kjenner vi til hundrevis alternative industrielle produsenter av CAD CAM fremstilte tannerstatninger.

TANNLAB har valgt å ta disse mulighetene i bruk, ikke minst når det gjelder implantatprotetikk. Muligheten til å fremstille individuelle distanser, og broskjelett med optimal passiv tilpasning har gitt pasienten et sluttresultat mer iht behandlingsplanen. CAD CAM teknologien har også gjort det mulig å benytte nye materialer som tidligere ikke var så enkle å bearbeide på tradisjonelt vis. Det betyr at du som tannlege har et større spekter av protetiske løsninger å velge mellom, og vi tannteknikere må derfor informere og veilede deg i dette mangfoldet av kronetyper. Mye kan vi produsere lokalt, som keramiske kapper og CoCr broskjelett. Samtidig er det nødvendig å få deler av produksjonen gjort i utlandet for eksempel fordi produsenten er enestående på sitt felt eller at kvalitet og pris konkurrerer ut lokale produsenter. Denne delproduksjonen krever blant annet språkkunnskaper, datakunnskap og god logistikk. Vi samarbeider med aktører i Norden, Europa, USA og Asia, kort sagt, nesten hele verden.

Dette utfordrer oss på en ny måte fordi det kreves en annen kompetanse enn tidligere. TANNLAB vil være en tannteknisk leverandør som kjenner hele paletten, lokalt og globalt, som informerer deg om mulighetene og begrensningene, og garanterer for at det protetiske produktet er iht lover og dine forventninger. Basisen er vår tanntekniske kompetanse og kunnskapen om dine krav til kvalitet. På denne måten kan du utvide tilbudet til pasienten.

Stand på Nordental, Lillestrøm og deltakelse på EAO i København 11.-13. oktober
Den Europeiske organisasjonen for Osseointegrasjon, EAO, har de siste årene arrangert sin årlige vitenskapelige kongress parallelt med Nordental og Fagkonferansen. Fordi disse møtene kolliderer skaper det dilemma. Mange av dere ønsker å delta begge steder og må derfor velge.

I år som i fjor løser TANNLAB dette ved at Marianne reiser til København og Kari Anne, Martin og Morten tar seg av våre kunder som deltar på Nordental på Lillestrøm. Ikke en ønskelig situasjon, men vi blir representert begge steder, noe som vi anser som meget viktig.

Vi vil sørge for at nyheter og trender fra implantatverden vil komme deg for øre, gjennom daglig dialog og våre Nyhetsbrev. –og får du ikke anledning til å delta på Fagkonferansen sørger jo NTF godt for sine medlemmer og videreformidler informasjon og nyheter. Slagordet i år for Landsmøte 2012 er ”STÅ IKKE STILLE”. - utvikling og stadig søken er viktig!
(September 2012)

Keramisk fullkrone - et alternativ til MK?
Keramisk fullkrone eller monolittisk krone, full kontur krone, one layer crown, total zirkonia krone.Det er mange forskjellige keramiske kroner på markedet og det kan fort oppstå navnforvirring når det ikke er definert en entydig benevning. Vi har valgt å dele de keramiske kronene i to hovedgrupper:

Keramisk krone er benevnelsen på en krone bestående av kjernekeram som er bygget opp med dekkeram.

Keramisk fullkrone beskriver en krone som gjennomgående er i et materiale, for eksempel zirkonia, lithium disilikat (IPS e.max) eller leusitforsterket glaskeram (IPS Empress).

Her er det styrken og estetikken som skiller. En fullkrone i zirkonia vil gi en gjennomgående meget høy bruddstyrke opp mot 1400 MPa. Fordelene med en keramisk fullkrone i zirkonia er at du ikke vil oppleve chipping, fordi det ikke er benyttet dekkeram som kan skalle av. Dessuten vil materialet, dersom det er godt polert, gi mindre slitasje på antagonisten enn andre keramer. Estetikken er ikke like optimal som på en keramisk krone, men som et alterantiv til mk vil du få en krone med en bruddstyrke som overgår alle kronetyper på markedet i dag.

Vi kan nå tilby deg en Zirkonia keramisk fullkrone til 1950.- (BruxZir). Denne kronetypen er på verdensbasis produsert i over 320 000 ledd og har vitenskapelig dokumentasjon. Du får den i 16 Vita farger og du kan også få laget broer. Det er opp til deg å vurdere hvilken kronetype som egner seg, men vi kan gi deg informasjon om hvilke alternativer som finnes. Ring Martin eller Marianne.
(Juni 2012)

TANNLAB – din tanntekniske partner
Tannteknisk bransje er i dag i stor endring på grunn av innføring av ny teknologi og overgang til et globalt marked. Denne utvikling endrer vår kompetanse fra rollen som ren produsent til en bedrift med større vekt på problemløsning, service og informasjon. TANNLABs strategi om å være din tanntekniske partner skal være merkbar, og vi ønsker å møte dine behov. Vi har tatt i bruk ny teknologi og benytter i dag CAD CAM på en rekke områder som tidligere var forbudet med tradisjonelle teknikker. Samtidig arbeider vi hele tiden med å identifisere nye bruksområder for å bedre kvaliteten og ikke minst forutsigbarheten. Vi har også etablert TANNLAB Formidling for å kunne tilby deg importerte tanntekniske løsninger.

Våre tannteknikere har omfattende kompetanse, og vi ønsker å gjøre deres kunnskap tilgjengelig for deg. Samtidig trenger vi å lære av deg om din hverdag og dine utfordringer. For å kunne lykkes må vi kommunisere. Ta kontakt og spør oss om hva vi kan bidra med om materialer, kronetyper, avtakbar protetikk, CAD CAM teknologi, implantatprotetikk, importarbeid eller digitale avtrykk. Ring 23 33 38 38, send e-post til post@tannlab.no eller gå inn på vår hjemmeside www.tannlab.no

TANNLAB-dagen
TANNLAB- dagen ble gjennomført 9. februar med over 200 påmeldte. Arrangementet var i år i nye lokaler, og BALLROOM fungerte godt både for gjester og utstillere. Neste års arrangement blir som vanlig i uke 6.

Gaselle 2011
TANNLAB Formidling ble kåret av Dagens Næringsliv til Gaselle-bedrift i 2011. Vi synes det er en stor oppmuntring etter at TANNLAB fikk Gaselle utmerkelsen i 2006. Vi ser på det som et resultat av at vi fokuserer på å levere et kvalitativt høyt produkt til våre kunder.
(Mars 2012)

TANNLAB-dagen 2012
Årets TANNLAB-dag arrangeres på BALLROOM 9. februar! Etter at SMUGET ble nedlagt har vi funnet et lokale som vi mener egner seg enda bedre for denne typen arrangement. Vi vil i år ta for oss estetisk tannbehandling, se på de viktigste driverne både innenfor marked, materialvalg, teknikker og teknologi, samt hva kunden etterspør og hvorfor. Det vil bli belyst fordeler og ulemper ved bruk av kompositt som estetisk material, samt hva som skal til for å oppnå et optimalt resultat ved krevende estetisk protetikk. Forelesere i år er tannlege Kaspar Hermansen, Faaborg, Danmark, instruktørtannlege Tom Paulseth, Universitetet i Bergen, tannlege Svein Øksenholt, Trondheim og Tanntekniker Kristoffer Øksenholt, TANNLAB.

Årets musikalske innslag står Åge Sten Nilsen for. Han kommer for å gi oss noen av Queens mest kjente låter og andre live slagere. Åge Sten Nilsen har siden Wig Wams suksess markert seg sterkt som en artist som står trygt på egne bein. Etter kritikerroste roller i musikaler som Chess og Which Witch, har han hatt stor nasjonal suksess med sitt selvproduserte Queen show.

Produktlinje Enkel - kvalitetssikring av produksjonen
TANNLAB Formidling har siden oppstarten i 2005 hatt en kraftig vekst. Nå leverer vi nærmer 300 arbeider hver uke til våre kunder. Mye av årsaken til veksten er at vi systematisk har innført samme kvalitetssikringssystem i Kina som vi benytter hjemme.

I januar drar vi igjen til Hong Kong og Kina for å følge opp produksjonen, gjennomføre kvalitetsrevisjoner og lære opp dedikerte ansatte i våre metoder og teknikker. Like viktig er vår prosess hjemme hvor alle ordrer blir kontrollert ved mottak av våre tannteknikere. Ordresedlene blir lest, oversatt og avklart. Alle avtrykk for partielle proteser blir slått opp, og det blir gjennomført en konstruksjonsanalyse. Vi har daglig dialog med laboratoriet underveis i prosessen via telefon, mail eller Skype, og kvalitetskontroll blir gjort på alle arbeid før utsendelse. Quality Feedback blir gitt på alle arbeider, og arbeid med avvik blir korrigert eller stoppet. Denne systematikken har vist seg å bære frukter.

Vestlandsmøte og Januarkurs
TANNLAB vil i år delta og ha stand på Vestlandsmøte i Bergen fra 6.-7. januar og på NTF´s Januarkurs 16.-19. januar. Du er velkommen til å besøke oss på vår stand.
(Desember 2011)

Hva kan TANNLAB bidra med ved større protetiske rehabiliteringer?
Diagnostisering og behandlingsplanlegging er krevende. Vi kan bidra med studiemodeller i artikulator til hjelp for din planlegging, en diagnostisk oppvoksing på studiemodellene som tilstreber ideelle funksjonelle og estetiske mål for behandlingen, samt løsningsforslag med priser.
På grunnlag av oppvoksingen kan vi fremstille skinner som du kan benytte for å lage temporære broer for å verifisere endringene. Vi kan også fremstille den temporære broen før du preparerer med bruk av CAD CAM teknologi.
Ved rehabilitering med implantatprotetikk kan vi produsere kirurgiske guider ved å kopiere pasientens eksisterende protese eller på grunnlag av en tannoppstilling. Vi lager også CT guider med barriumsulfat eller andre posisjonsmarkører. Vi har som de første i Norge fått mulighet til å fremstille drillguider med gonyX, Straumanns guidede kirurgi verktøy. Ta kontakt med Karin eller Marianne for nærmere informasjon.

TANNLAB satser på CAD CAM
TANNLAB ønsker nå å satse på Zirkonia og CoCr fremstilt gjennom CAD CAM - teknologi. For deg som kunde betyr dette at du får et prisgunstig, sterkt og stabilt materiale i CoCr. Zirkonia er et mer vevsvennlig materiale hvor du blant annet unngår mørke områder ved gingivaretraksjon, og bruddstyrken på materialet er det høyeste på markedet. Gjennom CAD CAM produksjon oppnår vi optimal passform og mer homogene materialer. Har du spørsmål om disse produktene tar du kontakt med Martin.

Stand på Nordental, 13.-15. oktober i Bergen
TANNLAB vil du i år finne på stand DG3-08 på Nordental i Dovregubbenshall, Grieghallen. Vi ønsker dere alle velkommen til å besøke oss.
(September 2011)

NIELAB AS
TANNLAB har i mange år hatt et forretningmessig samarbeid med Proteselaboratoriet og Keramlaboratoriet. I praksis betyr det at begge firmaer leier plasser i våre lokaler. Avtalen bygger på at samarbeid gir både faglig og forretningsmessig utvikling for alle parter. Vi kan med glede meddele at vi nå har inngått en likelydig avtale med NIELAB tannteknisk laboratorium. NIELAB består av tannteknikerne Ole Petter Nielsen og Harald Nielsen. NIELAB er kjent for meget høy kvalitet på sine arbeider og TANNLAB har benyttet NIELAB som underleverandør i mange år. Vi ønsker dem velkommen i våre lokaler fra 15. august.
(Juni 2011)

Inntrykk fra det 34. Internasjonale Dental Show – IDS i Köln 2011
Verdens største dentalmesse strekker seg over et område like stort som 20 fotballbaner, med 1953 utstillere fra 56 land og 106 000 besøkende!

Vi fikk se en økende bruk og betydning av digitale teknikker for alle disipliner innen tannbehandling, arbeidsfelt som diagnostisering, avtrykk, fremstilling av protetikk fra A til Å, innen arbeidsflyt og kommunikasjon. Mange nye CAD/CAM systemer med industrien som tydeligere aktør var kommet til de to siste årene, og hele 165 utstillere var rubrisert under CAD/CAM. I tillegg kommer det nye materialer som har en helt annen fremstillingsprosess enn det vi er vant med.

Vi mener er at det er viktigere enn noen gang å forstå denne utviklingen og hvilke krav som stilles til både deg og oss om hvordan vi kan gå videre sammen. Teknologien gir oss muligheter for høyere presisjon, høy estetikk, større effektivitet og bedre lønnsomhet. Enkelt sagt, bedre tannbehandling. TANNLAB vil utvikle seg videre i bruk av digitale teknikker. Vi kommer selvsagt til å informere deg om hvorfor og hva det er i det for deg. Ta kontakt med Martin eller Marianne for et laboratoriebesøk eller et møte hos deg.

TANNLAB-dagen
TANNLAB- dagen ble gjennomført 10. februar med over 150 deltakere. Det var stor stemning og det ser ut til av våre kunder setter pris på kombinasjonen av et faglig og sosialt program. Neste års arrangement gjennomføres som vanlig i uke 6.

TANNLAB Formidling utvider
Det er en sterk økning i etterspørselen etter våre produkter fra Hong Kong. Over 250 arbeider leveres fra TANNLAB Formidling hver uke. Dette har resultert i et behov for større arealer og derfor flytter TANNLAB Formidling inn i nye lokaler i Klingenberggaten 7. TANNLAB-gruppens lokaler i P40 og K7 er nå på nærmere 600 kvm.
(April 2011)

TANNLAB-dagen 2011
Vårt årlige arrangement finner sted på SMUGET 10. februar. Denne gangen har vi valgt digital tannbehandling som faglig ramme. Vi vil prøve å løfte blikket for å se utviklingen i perspektiv, se på hva det kan bety for pasienten og ikke minst hvordan det vil kunne endre hverdagen for hele tannhelseteamet. Vi vil stille spørsmålet, er dette noe nymotens greier eller er det anerkjent teknologi tatt i bruk på nye områder? Du vil også få presentert våre erfaringer med digitale avtrykk, både fra det kliniske og tekniske ståsted. Forelesere i år er Arjan Haverhals, senior vice president CAD CAM, Straumann, Henrik Skjerven, spesialist i oralprotetikk samt Martin Kleven og Marianne Heian fra TANNLAB.

Det musikalske innslaget i år blir holdt av Gisle Børge Styve trio. Gisle Børge er kjent blant annet fra "Beat for Beat" på NRK. Gisle Børge Styve fremstår som en vokalist som har et utrolig register og mangfold, i tillegg til å være en inspirerende og genial pianist!

Kvalitetssikring av tanntekniske laboratorier
Tanntekniske laboratorier kommer inn under direktiv 93/42 EØF om medisinsk utstyr. Dette gjør at nasjonal myndighet (Helsedirektoratet) krever at det enkelte laboratorium har et kvalitetssystem som sikrer rett kvalitet, samt sporbarhet på materialene. TANNLAB har siden 1997 hatt et levende kvalitetssystem som tilfredsstiller kravene. Dette fikk vi i år verifisert da vi gjennomgikk en revisjon utført av Helsedirektoratet, samt Nordic Denal Certification, og ble godkjent av begge organer.

TANNLAB er ellers aktiv i annet kvalitetsarbeid da Morten Waarli er foreleser i kvalitetsledelse ved Tannteknikerutdanningen på Høyskolen i Oslo. Han er også engasjert av Norges Tannteknikerforbund til å holde kurs i kvalitetssystemer for tannteknisk bransje. Ett kurs er gjennomført i høst med 19 deltakere. Et nytt kurs vil bli hold til våren.
(Desember 2010)

Når vil det skje - at odontologien blir digitalisert?
Vi er sikre på at dentalbransjen vil bli fundamentalt endret ved at analoge prosesser blir digitale. Omfanget kommer til å bli betydelig og vil gripe inn i hvordan vi arbeider og hvordan vi samarbeider. Vi i TANNLAB vil være forberedt og i forkant. Når du leser dette har vi mottatt vårt første digitale avtrykk. I samarbeid med Odontologisk fakultet i Oslo, som nå tar i bruk en Cadent iTero oral skanner, starter vi med fremstilling av kroner og broer på grunnlag av digitale avtrykk.

Cadent iTero er et amerikansk selskap som siden juni 2007 har utviklet og solgt oralskannere. 3D bilder gjøres om til en datafil som er grunnlaget for fremstillingen av en frest modell i polyuretan og den protetiske løsningen. Straumann har enerett på Cadent iTero i Europa og tilbyr gjennom sitt Straumann® CAD CAM system et komplett protetisk sortiment. I oktober vil det også være mulig å ta digitale avtrykk av implantater. TANNLAB vil holde deg orientert om erfaringene og ikke minst vil vi kunne tilby deg et samarbeid hvis du ønsker å bli kjent med Cadent iTero digitale avtrykk. Ring Martin eller Marianne.

Norsk Helsenett
Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) pålegger med noen unntak alle tannleger som har avtale om direkte oppgjør med HELFO, å sende sine oppgjørskrav elektronisk over nett fra 1. januar 2011. Det vil også komme krav vedrørende den elektroniske kommunikasjonen mellom tannlege og tanntekniker. Et IKT-prosjekt i regi av Norges Tannteknikerforbund (NTTF) er planlagt startet i høst, men det er foreløpig ikke satt noen tidsfrist for når dette skal være ferdigstilt. Vi er i dialog med Norsk Helsenett/NTTF og kommer tilbake med mer informasjon når det foreligger.

Stand på Nordental, 14.-16. oktober på Lillestrøm.
TANNLAB vil du i år finne på stand B1-13 på Nordental. Vi ønsker dere alle velkommen til å besøke oss. Vi minner om at vi vil i år holde to foredrag på Nordental. Martin vil snakke om IPS e.max og Marianne og Morten vil fortelle om hvorfor TANNLAB velger å kvalitetssikre importerte arbeider. Foredragene holdes fredag 15. fra 15.00 – 1600. Se Tidende nr. 9.
(September 2010)

Rammeavtale med Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen
Rammeavtale med Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen
Universitetet i Oslo har siden 1995 valgt TANNLAB som leverandør av tanntekniske produkter både til Klinikk for allmenn odontologi og Spesialisttannklinikken. I år har vi også gleden av å kunne starte et samarbeid med Universitetet i Bergen. Samarbeidet med universitetsmiljøene og studentene krever noe annet av oss enn det den erfarne kliniker gjør. Studentene har andre kundebehov, både i læreperspektivet og pasientperspektivet. Vi utfordres og blir forhåpentligvis bedre i vår rolle som produsent og rådgiver. Samarbeidet med spesialistkandidatene gir oss mulighet til å arbeide med kompliserte kasus og hever vår kompetanse innen protetikk.

CAD CAM nyheter
For deg som tannlege kan fremstillingsteknikken av en krone være informasjon som du strengt talt ikke behøver å kjenne til. Du skal ha sikkerhet og trygghet for at leveransen holder mål og er i henhold til det du har bestilt. Likevel mener vi at du vil kunne merke forskjell når en krone er industrielt fremstilt. Presisjonen er meget høy og du kan velge flere alternative estetiske materialer. Snart kan du også ta digitale avtrykk og sende dem til oss. Du kan vurdere din egen preparering på skjerm og eventuelt velge å justere den. Dette betyr at du kan tilby pasienten en behandling som går raskere og er mindre ubehagelig, en estetisk og holdbar restaurering som også er konkurransedyktig på pris. TANNLAB vil ta i bruk skannere som kan håndtere dine digitale avtrykk. Derfor mener vi at fremstillingsteknikken av kronen din er informasjon som du vil ha glede av å kjenne til. Ring Martin, Øyvind eller Marianne for mer informasjon.

Sommeråpent
TANNLAB holder åpent hele sommeren med noe redusert bemanning i ukene 27-31. Forsendelser til Hong Kong går som normalt på tirsdag og fredag.
(Juni 2010)

Normal flytrafikk
Flytrafikken over Europa går som planlagt og vi forventer normal leveransetid på våre pakker som vi sender denne uken.
(26. april 2010)

Vulkanutbruddet på Island skaper fortsatt noen forsinkelser.
Vi forventer fremdeles noen forsinkelser på våre sendinger til/fra Asia. På grunn av stor opphoping av frakt i Europa vil våre leveransetider sannsynlig være på nærmere 14 dager.
Situasjonen ser imidlertid til å stabilisere seg og vi håper at leveransetiden vil være som normalt fra og med neste uke (17).
(22. april 2010)

Forsinket leveranse fra TANNLAB Formidling grunnet midlertidig flyforbud pga vulkanutbrudd.
TANNLAB Formidling kommer til å opprettholde sin vanlige praksis med å sende pakke til Hong Kong hver tirsdag og fredag. Grunnet midlertidig flyforbud vil våre forsendelser til/fra Asia bli forsinket 2-3 dager hver transportvei. Våre leveransetider vil derfor sannsynligvis være på minimum 14 dager. Ved behov kan TANNLAB produsere dine arbeider.
Oppdateringer vil følge så snart vi har ny informasjon.
(19. april 2010)

Biomain I-bridge Evolution – zirkonia bro med både rette og vinklede skruehull
Vi kan nå levere zirkonia broer på fixturnivå med både rette og vinklede skruehull. Broene kan være på opp til 6 ledd og 3 fixturer, og skruehullene kan vinkles maksimalt 25 grader. Dette gir mulighet for en skrudd kbf- løsning og man unngår fordyrende distanser. Foreløpig leveres Biomain I-bridge Evolution på Brånemark NP og RP plattform.

Produktlinje Enkel
Vi opplever en sterk økning i etterspørselen etter våre produkter fra Hong Kong. Etter nærmere 5 års virksomhet i TANNLAB-Formidling har vi til nå levert over 25.000 arbeider. Vi erfarer at vårt systematiske arbeid med kompetanseoverføring i Hong Kong, kvalitetssikring og korrigerende tiltak bærer frukter. Vårt eget team med dedikerte tannteknikere som kun jobber med våre arbeider, er nå vokst til over 20 personer.

TANNLAB-dagen
TANNLAB- dagen ble gjennomført 11. februar med nærmere 170 deltakere. Det var stor stemning, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger både på det faglige og det sosiale programmet. Vi ser frem til neste års arrangement.

Nye medarbeidere
Vi har rekruttert nye medarbeidere både til TANNLAB og TANNLAB Formidling. Tanntekniker Eli Venberget begynner på TANNLAB 1. juni, har mer enn 15 års erfaring og kommer fra Dental Studio. Hun har spesialisert seg innen keramikk. Tanntekniker Pål Erling Nilsen begynner på TANNLAB Formidling 1. juni, har mer enn 10 års erfaring fra Strømmen dentallab, Indental og Dentalforum. På Dentalforum hadde han ansvaret for importvirksomheten.
(Mars 2010)

TANNLAB-dagen
Årets TANNLAB-dag går av stabelen 11. februar! Vi ønsker som alltid å lage et arrangement som både har en faglig og en sosial side.

Faglig ramme ved årets arrangement er biokompatibilitet og dentale materialer. Foredragene vil ta for seg begrepet biokompatibilitet, drøfte hvordan benregenerering kan utvide muligheter i pasientbehandling, samt produktet IPS e.max´s muligheter og begrensninger.

Jon E. Dahl, professor, dr. odont., DSc, Jan Eirik Ellingsen, professor, dr. odont., spesialist i oral protetikk, samt Martin Kleven fra TANNLAB vil forelese.

Penthouse Playboys med sosiolog Ketil Rolness, alias Jens Pikenes, kommer for å holde en forrykende konsert! Invitasjon blir sendt deg i begynnelsen av januar. Vær rask med påmeldingen. Når Penthouse Playboys spiller på Rockefeller før jul blir konserten utsolgt på under en time! Sett av ettermiddagen og kvelden den 11. februar.

Attachment – Patentfester
Det kan synes som om det etterspørres færre kombinasjonsarbeider. En årsak til dette kan være manglende kjennskap til mulighetene som finnes. TANNLAB har i flere år arbeidet med patentfester fra C&M, Ceka, Preci-Line, Bego, Metalor, Zest Anchors, Dyna og Bredent, samt fremstilt konuskronekonstruksjoner og kombinasjonsarbeider med TH-fester. Vår kunnskap om patentfester og retensjon av partielle proteser ønsker vi å utvikle videre sammen med deg. Prosessene er operatøravhengige og valg av riktige materialer og teknikk er viktig. Send oss gjerne avtrykk for fremstilling av studiemodeller. Deretter kan vi gi deg detaljerte konstruksjonsforslag med arbeidsgang og prisoverslag. Du kan også kombinere norsk og utenlandsk produsert tannteknikk for å gi pasienten en optimal kost/nytte av investeringen. Ring Øyvind, Kari Anne eller Marianne.
(Desember 2009)

IPS e.max – helkeramisk suksess
Etter nesten 200 leverte IPS e.max ledd erfarer vi at produktet holder mål. Keramet er homogent uten blærer, sprekker eller urenheter. Både maleteknikken og sjiktteknikken gir utmerkede estetiske resultat. I og med at IPS e.max både kan bondes og sementeres konvensjonelt finnes det et bredt bruksområde. Styrken er som kjent 400 MPa og du kan derfor lage både kroner, broer, fasetter og innlegg med samme materiale. Ring Martin eller Øyvind hvis du har spørsmål. Når du bestiller skriver du e.max på ordreseddelen.

Stabiliseringsskinner
Vi leverer nå stabiliseringsskinner ad modum Amundsen og Sollund Tanntekniske laboratorium. Jan Amundsens laboratorium ble nedlagt 1. august i år. Tilbakemeldinger så langt er at skinnene våre er i henhold til forventet kvalitet. Fremstillingsprosessen er identisk med den tanntekniker Jan Amundsen benyttet og innslipning skjer etter dr.odont. Bjørn Dahls prinsipper. Ta kontakt med Karin Ervik, fagansvarlig protese hos TANNLAB for nærmere informasjon.
(September 2009)

IPS e.max – helkeramikk med mange muligheter
Med IPS e.max har Ivoclar Vivadent laget et produkt som dekker et bredt spekter innen fast protetikk. Innlegg, fasetter, kroner og broer kan fremstilles med de samme basismaterialene. Dette gjør det mulig å skape et godt helhetlig inntrykk ved behov for å kombinere disse behandlingene. IPS e.max kan både bondes og sementeres konvensjonelt.

Produktet leveres med forskjellige egenskaper og det mest estetiske materialet har en styrke på ca 400 MPa. Fasetter kan lages med en minimumstykkelse på 0,3 mm og de har et eget opak/tett kjernemateriale som kan dekke misfargede pilarer, metallkonuser og distanser. IPS e.max har tilnærmet de samme egenskapene som IPS Empress, men skiller seg ut pga styrken og valgfriheten ved sementeringsteknikk og bruksområde. Produktet gir også mulighet for å kunne presse over zirkoniakapper for å oppnå maksimal styrke på en fullkeramisk krone. IPS e.max kan males eller sjiktes individuelt.

Snorkeskinner
Vi arbeider med å skaffe oss bred kompetanse innen fremstilling av snorkeskinner. Det finnes utallige alternative skinner på markedet. Vi forsøker å samarbeide med miljøer som har erfaring med dental behandling av snorking og søvnapnè for å kunne tilby deg gode produkter. Til høsten vil vi delta på et sertifiseringskurs for TAP-skinnen i regi av NDD og vi kan i dag også tilby andre typer snorkeskinner. Ta kontakt med Karin Ervik, fagansvarlig protese på TANNLAB.

Nye medarbeider
Vi har rekruttert en ny medarbeider til TANNLAB. Tanntekniker Linda Maria Skytterholm begynner 1. august og er nyutdannet fra Høyskolen i Oslo. Linda har, ved siden av studiene, jobbet hos oss i tre år som tannteknikerassistent og er godt kjent i huset. Vi gleder oss til hun skal begynne for fullt.(Juni 2009)

TANNLAB 25 år!
Fra starten, med to ambisiøse jenter, til i dag med to laboratorier og 19 kompetente medarbeidere, har vår utvikling kommet som et resultat av krevende, lojale og faglig fokuserte kunder. Ønsket om å levere høy kvalitet til pasienten har vært og er målet for samarbeidet vårt. Vi vil spesielt takke prof. dr. odont. Sonni Mette Wåler, prof. dr. odont. Jan Eirik Ellingsen, førsteamanuensis, dr. odont. Erik Saxegaard og spesialist i oral protetikk Ragnvald Solnørdal som har vært med siden starten i 1984. Og tusen takk til alle dere andre som daglig bidrar til vår kompetanseutvikling og vekst.

Nyheter fra IDS Køln
Vi kan melde at CAD/CAM virkelig er blitt et allment verktøy både for tannlege og tanntekniker. For tannleger er digitale avtrykk en stor nyhet. 3M Espe med C.O.S., Sirona med Cerec, og Cadent med iTero, er alle produsenter som jobber med å utvikle denne teknologien. I dag ser det ut til at 3M Espe har utviklet den mest komplette løsningen, men det vil ta tid før produktet er tilgjengelig i Norge. Systemet lanseres i disse dager i Tyskland. Vi vil komme tilbake med mer info.

Stabiliseringsskinner ad modum Amundsen og Sollund Tanntekniske laboratorium
Vi har gjort avtale med tanntekniker Jan Amundsen om overføring av hans kompetanse innen fremstilling av stabiliseringsskinner. Amundsen og Sollund anses som ledende innen dette fagfeltet. Ta kontakt med Karin Ervik, fagansvarlig protese hos TANNLAB for nærmere informasjon.
(Mars 2009)

TANNLAB-dagen 2009
Vårt årlige arrangement TANNLAB-dagen ble gjennomført torsdag 5. februar på Smuget i Oslo med over 150 deltakere. Faglig ramme ved årets arrangement var den teknologiske utviklingen. Foredragene tok for seg helkeramiske materialers muligheter og begrensninger, computerassistert implantatbehandling for å sikre rett protetisk plassering, samt hvordan ny teknologi krever ny kompetanse og endrede samarbeidsformer mellom tannlege og tanntekniker. Forelesere var dr. odont., spesialist i oral protetikk Per Vult von Steyern, spesialist i periodonti Eirik Aasland Salvesen, adm. dir. Morten Waarli og tanntekniker Marianne Heian. Viggo Sandvik holdt en konsert.(Februar 2009)

Prisoverslag
I forhold til den økende etterspørselen etter mer komplekse tannerstatninger opplever flere tannleger usikkerhet rundt sluttprisen på produktet. For å unngå å gi pasienten en ubehagelig overraskelse når tannteknikerutgiftene blir presentert kan vi sette opp et prisoverslag i forkant av behandlingen. Flere av våre kunder benytter seg i dag av dette som et ledd i planleggingen av arbeidet. Ta kontakt, og vi utarbeider et forslag til deg.
(Desember 2008)

Fra tradisjonell til digital fremstilling
Fremstillingsprosessene både på tannlege- og tannteknikersiden har historisk hatt liten utvikling. Mye av arbeidet gjøres fremdeles manuelt med samme teknikker og materialer som i ”går”. Dette fører til at feilprosenten og kvalitetsrelaterte kostnader fremdeles er høy i bransjen. Likevel har det på tannteknikersiden skjedd en liten revolusjon i de siste årene ved at det er mulig å erstatte tradisjonell støpeteknikk med digital fremstilling. Dette gjøres ved CAD/CAM teknologi og TANNLAB har investert tungt i utstyr og kompetanse fra Procera Forte, Etkon, Ceka Max, BioMain, Cares, Cerec, Biomet 3i og Atlantis.

TANNLAB kan dermed tilby deg et vidt spekter av CAD/CAM produkter. Flere og flere har erfart at protetiske løsninger med helfreste titanskjelett gir fordeler for alle involverte parter. Individuelle distanser i zirkonia og titan lages i dag oftest med CAD/CAM verktøy. Det å skanne er blitt hverdag på laboratoriet og nå ser det ut til at det også vil gjelde for tannlegen. Skanning for fremstilling av digitale avtrykk er ikke lenger fremtid. I USA er de første Lava Oral Chairside Scannere tatt i bruk. Utviklingen fra tradisjonell til digital avtrykkstagning vil sannsynlig øke presisjonen, redusere omgjøringer og skape langt mindre ubehag for pasienten.
(September 2008)

Produktlinje Enkel
Vi har i tre år kunnet tilby rimelige produkter fra vårt samarbeidslaboratorium i Hong Kong. I løpet av denne perioden har vi levert over 15.000 arbeider og tilbakemeldingene fra våre kunder er meget positive. Vi har et eget team med 16 dedikerte tannteknikere som kun jobber med våre arbeider. Vi skal som vanlig besøke laboratoriet i oktober for å gjennomføre kvalitetsrevisjon og opplæring i våre kvalitetskrav. Vi kan nå etter forhandlinger med vår samarbeidspartner tilby partiell protese i CrCo for kun kr. 1950,- ferdig med tenner.
(September 2008)

ATLANTIS – løsningen for virkelig individualisering av distanser
Astra Techs nye akkvisisjon heter ATLANTIS, en amerikansk produsent av individuelle distanser i alle materialer for alle kjente plattformer. I Norge har to laboratorier fått muligheten til å bestille disse produktene i introduksjonsfasen. TANNLAB er et av dem. Vi har laget fire individuelle zirkoniadistanser så langt og resultatet ser lovende ut. Du kan bestille til den plattformen du ønsker; for eksempel Astra Tech, Biomet 3i, Straumann, NobelBiocare og Friadent.
(Juni 2008)

Zirkonia estetikk
TANNLAB mottar i disse dager et nytt porselen for zirkoniakroner og -broer, GC Initial ZR FS. Det nye produktet er tilsatt feltspat for å øke de estetiske egenskapene samtidig som stabilitet og binding til zirkonia materialet beholdes. Vi vurderer dette som en meget positiv forbedring som kan hjelpe oss å komme nærmere et estetisk optimalt resultat.
(Juni 2008)

CAD/CAM
Vi har investert i to nye scannere fra Etkon og Procera og kan nå produsere CAD/CAM protetikk til de fleste indikasjonsområder. Dette gjelder både titan og helkeramiske løsninger, på tenner og implantater. Med Etkon fremstiller vi også Straumanns individuelle distanser til alle plattformer i både titan og helkeramikk. Så langt er våre erfaringer positive. Vi har etablert en testgruppe som får MK titan til evaluering. Vår ambisjon er å kunne tilby MK titan som vårt ordinære alternativ. Du vil kunne gi pasienten et meget biokompatibelt materiale med industriell presisjon. Prisen vil være som vanlig støpt MK. Ta kontakt for å høre om hvilke muligheter som finnes. Se også www.etkon.de og www.procera.com
(Mars 2008)

Ny medarbeider til TANNLAB Formidling
Etterspørselen etter vår produktlinje Enkel er sterkt økende. Vi sender nå over 200 arbeider i uken til vårt samarbeidslaboratorium i Hong Kong. Kvaliteten på arbeidene er meget bra. Vi har fått etablert et eget team på laboratoriet i Hong Kong som kun jobber med våre arbeider. Alle arbeider blir kvalitetssikret av oss før utsendelse til deg. For å møte den økte etterspørselen har vi rekruttert Lee Mikkelsen fra Dental AS. Der var hun avdelingsleder for importvirksomheten. Vi ser frem til at hun skal være med på å utvikle TANNLAB Formidling videre.(Mars 2008)

TANNLAB-dagen 2008
TANNLAB- dagen ble gjennomført 7. februar med over 160 deltakere. Seminaret tok i år for seg behandlingsplanlegging og implantat i estetisk sone, implantatforankrede tannerstatninger i fronten, samt sementering og bonding av protetiske restaureringer. Foredragsholdere var spesialist i kjevekirurgi og munnhulesykdommer Bjørn-K. Brevik, spesialist i protetikk Bodil Norgaard, laboratoriesjef Marianne Heian og tannlege Knut Klette. Kunsterisk innslag var med Lars Lillo-Stenberg (deLillos).
(Februar 2008)

Alternativ til tradisjonell temporær erstatning
Har du behov for en semi-permanent erstatning foreslår vi at du bestiller en MK løsning fra vår produktlinje ENKEL produsert i Hong Kong. En 3-ledds MK-bro i non-precious vil kun koste kr. 2.250.-. Det er faktisk billigere enn en fiberforsterket akryl-bro som er fremstilt i Norge. Du får et produkt med distinkte kanter, mulighet for enkel hygiene, god estetikk og lang holdbarhet. Hvis pasienten ønsker det kan jo arbeidet sementeres permanent.
(Desember 2007)

Nobel Biocare
TANNLAB har inngått samarbeidsavtale med Nobel Biocare som vil benytte vårt laboratorium i Klingenberggaten som kurslokale. Innholdet i kursene vil primært være estetisk tannbehandling og helkeramiske løsninger. Vi har som et ledd i dette valgt Procera Forte scanneren fra Nobel Biocare. Dette gir oss mulighet til å levere større broer i zirkoniumdioksid (zirkonia) som både kan lages på tenner og implantater.
(September 2007)

Produktlinje Enkel
Etterspørselen etter vår produktlinje Enkel er sterkt økende. Vi har i løpet av 24 måneder levert over 7500 arbeider fremstilt hos vårt samarbeidslaboratorium i Hong Kong. Kvaliteten er meget bra og våre kvalitetsmålinger viser at under 0,3 prosent av arbeidene blir omgjort. Vi jobber kontinuerlig med kvalitetsforbedrende tiltak og hvert arbeid blir kontrollert før utsendelse. Vi besøker laboratoriet i Hong Kong to ganger per år for å gjennomføre opplæring og trening i våre kvalitetskrav.
(September 2007)

Nye medarbeider
Vi får 3. september en ny medarbeider i TANNLAB. Tanntekniker Jens Ole Torland har mer enn 15 års erfaring fra Bislet Dental, Apollonia Dental og sist Elanders Dentallab i Stockholm. Ole har spisskompetanse innen implantatprotetikk.
(Juni 2007)

Utvidet tilbud fra TANNLAB Formidling
For å tilfredsstille våre kunders behov vil vi fra om med 8. mai begynne å sende avtrykk to ganger i uken til Hong Kong. Våre forsendelser vil da skje hver tirsdag og fredag.
(Mai 2007)

KBF (implantat broer) i titankeram
Vi kan nå tilby helfreste vevsvennlige KBF (implantat) broer i titankeram. Titan kombinert med keramer har i mange år vært assosiert med problemer som blærer, frakturer og grønnskjær. Årsaken til dette er at støping av titan er meget komplisert og man får lett porøsiteter i støpet. Ønsket om et optimalt vevsvennlig produkt kombinert med varig estetikk har derfor vært vanskelig å finne. Vi har derfor nå, når flere produsenter leverer helfreste passive titanbroer, funnet det nødvendig å få kunnskap i hvordan man brenner porselen på titan. Helfrest titan er i forhold til støpt titan et helt rent produkt, uten porøsiteter og urenheter. De nye lavbrente titankeramene er utviklet med gode bondingegenskaper og maksimal estetikk. Vi mener at de problemer som var knyttet til kombinasjonen titan og keramikk i dag er kun operatøravhengig og lar seg løse hvis rett metodikk følges. Vi leverer derfor nå en KBF bro i titankeram med vår vanlige 5 års garanti.
(Mars 2007)

TANNLAB-dagen
TANNLAB- dagen gikk av stabelen 25. januar med over 150 deltakere. Seminaret tok i år for seg utvikling med utfordringer innen protetisk rehabilitering og kjeveortopedisk tannflytting for å skape mer bein og gingiva for forbedret estetikk ved implantater. Praktisk erfaring med forskjellige helkeramiske kronematerialer ble også bli belyst. Foredragsholdere var professor Bjørn U. Zachrisson og spesialist i protetikk og bittfunksjon Roy Samuelsson samt representanter fra TANNLAB.
(Januar 2007)

Gaselle 2006
For fjerde år på rad kårer Dagen Næringsliv og Dun & Bradstreet årets Gaselle-bedrifter. Det er kun noen få bedrifter i Norsk Næringsliv som oppfyller de meget høye kravene til vekst, og som dermed kan kalle seg en "Gaselle-bedrift". Vi i TANNLAB er stolte over utmerkelsen og ser på det som et resultat av at vi fokuserer på å levere et kvalitativt høyt produkt til våre kunder.
(November 2006)